3. COLEDAN-A NASIL KULLANILIR?
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
COLEDAN-A'yı her zaman doktorunuzun size söylediği şekilde kullanınız. Eğer COLEDAN-A'yı nasıl kullanacağınız konusunda emin değilseniz lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
4 haftadan büyük bebekler ve çocuklar - günde 2 damla
Gençler ve yetişkinler - günde 2 damla
Hamile ve emziren bayanlar - günde 2 damla
Uygulama yolu ve metodu:
COLEDAN-A ağız yoluyla kullanılır. Süt çocuklarına besin maddelerine karıştırılarak uygulanabilir.
Tok karnına alınır.
Değişik yaş grupları:
Çocuklarda kullanımı:
COLEDAN-A, 4 haftadan küçük bebeklerde kullanılmamalıdır.
Yaşlılarda kullanımı:
65 yaşından büyükseniz COLEDAN-A'yı kullanmadan önce doktorunuza danışınız.
Böbrek yetmezliği:
COLEDAN-A böbrek yetmezliği olan hastalarda kullanılmamalıdır.
Karaciğer yetmezliği:
Karaciğer yetmezliğiniz varsa COLEDAN-A'yı kullanmadan önce doktorunuza danışınız.
Eğer COLEDAN-A'nın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla COLEDAN-A kullandıysanız
Akut A vitamini zehirlenmesinde, özellikle çocuklarda, yüksek kafa içi basıncı ve kusma görülür. Kronik A vitamini zehirlenmesinde ise, iştah kaybı, çift görme, keyifsizlik, baş ağrısı, saç dökülmesi, dudak çatlaması, aşırı heyecanlanma, kemik zarının alt kısmında kalınlaşma, karaciğer büyümesi, kansızlık (hipoplastik anemi), beyaz kan hücresi sayısında azalma (lökopeni), bazen yüksek kafa içi basınç ve beyinde su toplanması ile çocuklarda erken epifiz kemikleşmesi gözlenir.
D vitamini zehirlenmesinin belirtileri arasında, kanda yüksek kalsiyum seviyesi (hiperkalsemi), idrarda yüksek kalsiyum seviyesi (hiperkalsiüri), böbrekte kireçlenme (nefrokalsinozis) ve kemik hasarı yer almaktadır. D vitamini doz aşımının klinik belirtileri olarak baş ağrısı, uyuşukluk, iştah kaybı, aşırı susama, çok fazla idrara çıkma (poliüri), mide bulantısı, kusma, kabızlık, kas zayıflığı, kilo kaybı, gözün dış kısmını saran zarda iltihaplanma (konjunktivit), ışığa aşırı duyarlılık (fotofobi), pankreas iltihabı (pankreatit), burun akması, kaşıntı, vücut ısısının aşırı yükselmesi (hipertermi), cinsel istek azalması (libido azalması), yüksek kolesterol (hiperkolesterolemi), aminotransferaz (karaciğer enzimi) aktivitesinde artış, yüksek tansiyon (hipertansiyon) ve kalp ritim düzensizliği (aritmi) gözlenir. Doz aşımında böbrek taşı geçmişi olan hastaların serum kalsiyum seviyeleri izlenebilir ve bu hastalara özel önem tavsiye edilir.
Hamilelikte D vitamini doz aşımı:
Hamilelik boyunca yüksek dozlar, yeni doğanlarda atar damar (aort) darlığı bulgusu ve nasıl geliştiği bilinmeyen kanda kalsiyum yüksekliği ile ilişkili bulunmuştur. Ayrıca yüzde kusur (anomali), fiziksel ve akıl geriliği, şaşılık, dişin en dış kısmındaki bozukluklar, kafa kemiklerinin erken kapanması (kraniyosinostoz), sol karıncık atar damarı çıkış yolu darlığı, akciğer darlığı, kasık fıtığı, erkek cinsel organında görülen doğumsal kusur (kriptorşidizm), kızlarda ikincil cinsiyet karakteristiklerinin erken gelişimi rapor edilmiştir.
Ancak oldukça yüksek dozlar alan kandaki kalsiyum miktarının düzenlenmesinde sorumlu hormon (parathormon) düzeyleri ile karakterize hasta (hipoparatiroitli) annelerden normal çocukların doğmuş olduğunu gösteren bazı vaka raporları da mevcuttur.
COLEDAN-A'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
COLEDAN-A'yı kullanmayı unutursanız
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.
COLEDAN-A ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler
Doktorunuzun önerisini almadan COLEDAN-A dozunu değiştirmeyin ya da ilacı bırakmayınız. COLEDAN-A ile tedavi sonlandırıldığında, hastalığınızın belirtileri ağırlaşabilir. COLEDAN-A'nın kullanımıyla ilgili başka sorularınız olursa, doktorunuza danışınız.