2. FORANE KULLANMADAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
FORANE'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer;
- İsofluran veya başka bir anestezi ilacına karşı alerjik iseniz
- Siz veya ailenizin bir ferdi FORANE veya diğer anestezikler ile anestezi sırasında malign hipertermi (vücut sıcaklığında hızlı artış) adı verilen bir durum yaşamış ise,
- Yakın zamanda anestezikler almanız sonrasında, ciltte sararma veya açıklanamayan ateş veya anormal beyaz kan hücre sayımı gibi karaciğer problemleriniz olduysa.
Eğer yukarıda belirtilenlerden herhangi biri sizin için geçerli ise FORANE'i kullanmayınız. Emin değilseniz FORANE'i kullanmadan önce doktorunuza veya anestezi uzmanınıza danışınız.
FORANE'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Eğer;
- Kısa bir süre içerisinde aldığınız genel anestezikler tekrarlanırsa (özellikle son 3 ay içinde), bazı anestezik ürünler sarılık hastalığına neden olabilir.
- Siroz (karaciğer fonksiyonlarının bozulması), viral hepatit (karaciğer enfeksiyonu) veya diğer karaciğer hastalığınız varsa,
- Koroner kalp hastalığınız (kalbi besleyen atardamarların daralması veya tıkanması) varsa,
- Ameliyatınız ile ilgili hastalık dışında şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma veya nöromusküler hastalık (kasları etkileyen bir durum örn. Duchenne müsküler distrofisi) gibi başka hastalıklardan şikayetçi iseniz,
- Bronkokonstrüksiyonunuz (akciğerlerin ve solunum yollarının daralması nedeniyle ortaya çıkan öksürme, hırıltı veya nefes darlığı) varsa,
- Hamile iseniz, hamile kalma olasılığınız varsa ya da emziriyorsanız
- Sizde veya ailenizde QT uzama (düzensiz kalp atışlarına neden olan ve kalp elektrokardiyogramını değiştiren kalbin elektrik iletimindeki bir bozukluk) geçmişi veya Torsade de Pointes (spesifik bir kalp ritim bozukluğu) var ise
- Mitokondrial bozukluğunuz varsa (kalp, beyin ve karaciğerin özel hücrelerini etkileyebilecek ve doğuştan olabilecek bir hastalık)
- Kafa içi basınç artışına yol açan bir hastalığınız varsa,
- Vücudunuzda çeşitli nedenlerle oluşmuş kan kaybı, sıvı kaybı varsa, kan basıncınız düşükse
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya anestezi uzmanınıza danışınız.
Hamile iseniz veya hamile olma olasılığınız var ise doktorunuza ve anestezi uzmanınıza danışınız.
FORANE, gebelikte sadece potansiyel yarar, fetustaki potansiyel riskten daha fazla olduğunda kullanılmalıdır.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya anestezi uzmanınıza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya anestezi uzmanınıza danışınız.
FORANE'in insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Belgelenmiş bir deneyim olmadığı için, kadınlara isofluran uygulamasından 48 saat sonraya kadar emzirmemeleri ve bu periyod süresince üretilen sütü atmaları tavsiye edilmelidir.
Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler:
İsofluran ve diğer genel anestezikler, anesteziden sonra 2 veya 4 gün için dikkat gerektiren fonksiyonlarda hafif bir azalmaya neden olabilir. Diğer anesteziklerle olduğu gibi, ruh halinde ve semptomlarda küçük değişiklikler uygulamadan sonra 6 güne kadar devam edebilir. Etkiler kaybolana kadar araç ve makina kullanmayınız.
FORANE'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler:
Yardımcı madde bulunmamaktadır.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı:
Tüm ilaçlarda olduğu gibi, uzman doktorunuza, cerrahınıza veya anestezi uzmanınıza hangi ilaçları kullandığınızı söylemeniz önemlidir. Özellikle aşağıda yer alan ilaçları kullanıyorsanız:
- Amfetaminler (uyarıcılar)
- Beta Blokerler (yüksek tansiyon ve bazı kalp hastalıklarını tedavi etmek için kullanılan ilaçlar)
- İzoniyazid (tüberküloz tedavisinde kullanılan bir antibiyotik)
- Dekonjestanlar (efedrin) (burun tıkanıklığını gideren ilaçlar)
- Selektif olmayan monoamin oksidaz inhibitörleri (depresyon tedavisinde kullanılır). Cerrahi işlemden 15 gün önce tedavi kesilmelidir.
- Kalsiyum antagonistleri (yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan ilaçlar)
- Opioidler ve diğer sedatifler (orta ağır dereceli ağrıların tedavisinde kullanılan ilaçlar ve sakinleştiriciler)
- İsoprenalin gibi sempatomimetik ajanlar (sempatik sinir sistemini aktive eden ilaçlar)
- Adrenalin ve noradrenalin gibi (ani gelişen alerjik reaksiyonların ve ani kan basıncı düşüklüğünün tedavisinde kullanılan ilaçlar)
- Süksinilkolin ve diğer kas gevşeticiler
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise, lütfen doktorunuza veya anestezi uzmanınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.