2. MESTİNON KULLANMADAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Herhangi bir ilacı kullanmadan önce doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.
MESTİNON'u aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer,
- Piridostigmine, bromürlere veya MESTİNON'un içerdiği maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığınız (alerjiniz) varsa.
- Mide-bağırsak veya idrar yollarınızda mekanik bir tıkanıklığınız varsa.
MESTİNON'u aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Eğer,
- Astım, spastik bronşit (bronşit belirti ve bulgularına havayolları daralmasının (bronkospazm) eklenmesi) veya kronik (müzmin) obstrüktif (tıkayıcı) akciğer hastalığı (KOAH) gibi bir solunum hastalığınız varsa, bu ilacı kullanmak tehlikeli hava yollarında daralmaya veya akciğer fonksiyonunun azalmasına neden olabilir. Bu nedenle, eğer bu hastalıklardan birine sahipseniz, MESTİNON'u dikkatli kullanınız.
- Ani koroner oklüzyon (kan pıhtısının kalp kasına kan akışını aniden kesmesi durumu) varsa.
- Yavaş kalp atım hızı (bradikardi) veya kalp iletim bozuklukları (atriyoventriküler blok = AV blok) gibi kalpte ritim bozukluklarınız (aritmileriniz) varsa doktorunuz MESTİNON ile tedavinin risk ve faydalarını dikkatle karşılaştırmalıdır. (Yaşlı hastalar genç hastalara göre ritim bozukluklarına daha duyarlı olabilir.)
- Kan basıncınız düşükse (hipotansiyon).
- Aşırı terleme, kalp hızında yavaşlama, kabızlık ve kas krampları gibi şikayetleriniz varsa; bunlar istemsiz çalışan sinir sistemimizin bir bölümünün aşırı aktivitesinin (vagotoni) bir göstergesi olabilir.
- Midenizde ülser varsa.
- Sara (epilepsi) hastasıysanız.
- Parkinson hastalığınız veya bu hastalıkta görülen şikayetleriniz (uzuvların titremesi, vücut hareketlerinin yavaşlığı, kasların sertliği, öne eğik duruş şekli, küçük adımlarla ve ayaklarını sürüyerek yürüme gibi) varsa.
- Tiroid bezinizin aşırı çalıştığı söylenmişse.
- Böbreklerinizin çalışmasıyla ilgili bir sorununuz varsa.
Çok yüksek dozda MESTİNON kullanıyorsanız, nikotinerjik etkisine zarar vermeden özel olarak muskarinik etkisine karşılık vermek için atropin veya başka antikolinerjik maddelere ihtiyacınız olabilir.
Bu ilacın aşırı dozu, belirgin veya artmış kas zayıflığı olarak kendini gösteren kolinerjik krize neden olabilir (bkz. 3. "Kullanmanız gerekenden daha fazla MESTİNON kullandıysanız").
Timüs bezinin alınması (timektomi) için yapılan ameliyattan sonra, doktorunuz tarafından reçetelendirilen dozun azaltılması gerekebilir.
Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
MESTİNON'un yiyecek ve içecek ile kullanılması
MESTİNON yiyeceklerle birlikte alınmamalıdır, bir miktar su ile birlikte alınmalıdır.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.
Hamile kalmayı planlıyorsanız doktorunuza bildiriniz. MESTİNON gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır. Etkin madde piridostigmin bromür plasenta bariyerini (yavru ve anne arasında gıda ve gaz alış-verişini sağlayan yapı) geçmektedir. Hastalığın şiddeti gebe kadınlarda önemli farklılıklar gösterebileceğinden, aşırı doz nedeniyle oluşabilecek kolinerjik bir kriz (vücutta bulunan asetilkolin isimli maddenin artışına bağlı ishal, karın krampları, kalp hızında yavaşlama, solunum zorluğu, uzağı görmede bozukluk ile giden tablo)'den kaçınmak için özel dikkat gösterilmelidir. Bu nedenle, MESTİNON'un gebelik sırasında kullanılmasına ancak kesinlikle gerekli ise izin verilir. Yenidoğan, olası etkiler açısından izlenmelidir.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.
Emzirme süresince güvenliliği belirlenmemiştir. Yapılan çalışmalar, MESTİNON'un az miktarda anne sütüne geçtiğini göstermektedir. Eğer emziriyorsanız, emzirmenin mi yoksa MESTİNON'un mu kesileceğine doktorunuz karar verecektir.
Araç ve makine kullanımı
Hastalığınızın doğasına veya MESTİNON'a bağlı olarak görme bozukluğu yaşayabilirsiniz. MESTİNON araç ve makine kullanma yeteneğinizi etkileyebilir.
MESTİNON tedavisinde araç ve makine kullanırken dikkatli olunmalıdır.
MESTİNON'un içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
Bu ilaç her bir kaplı tablette 161,6 mg sükroz (şeker) içermektedir. Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız (dayanıksızlığınız) olduğu söylenmişse bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
MESTİNON aşağıdaki ilaçlarla kullanılmamalıdır:
Metilselüloz ve yardımcı madde olarak metilselüloz içeren ilaçlar MESTİNON'un bağırsaklardan emilimini engelleyebilirler.
MESTİNON aşağıdaki ilaçlarla dikkatli kullanılmalıdır:
- Steroidler ve bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar (doktorunuz MESTİNON dozunu azaltmanızı söyleyebilir.)
- Aminoglikozid antibiyotikler (enfeksiyon hastalıklarında kullanılırlar)
- Lokal ve bazı genel anestezi ilaçları
- Antiaritmik ajanlar (kalp ritm bozukluğu tedavisinde kullanılırlar)
- Kas gevşeticiler; panküronyum ve veküronyum (tıbbi veya cerrahi girişim sırasında uzun süreli kas gevşetici olarak kullanılırlar) ile süksametonyum (kısa süreli kas gevşetici).
- Skopolamin ve atropin (kalbin aşırı yavaşladığı durumlarda kullanılırlar). Aynı zamanda MESTİNON'un antidotudur.
- Hiyosin gibi antimuskarinikler (mide-bağırsak kanalı, safra ve idrar yolları spazmlarında kullanılırlar)
- DEET (N,N-dietil-m-toluamid) (yüzeyel olarak kullanılan bazı böcek kovucuların içinde bulunan bir madde)
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.