4. Olası yan etkiler nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi, TEGELINE'in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Aşağıdakilerden biri olursa, TEGELINE kullanmayı durdurun ve DERHAL doktorunuza bildirin veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
Aşırı duyarlılık (hipersensitivite) ve ciddi alerjik şok (anafilaktik şok); deride ciddi kaşıntı, sıcak basması, yüzde kızarma, vücutta ve özellikle göz etrafında şişkinlik ve kızarıklık, öksürük, yutmada zorluk, nefes darlığı, solunum yetmezliği, tansiyon düşmesi, kalp çarpıntısı ve bayılma gibi belirtiler ile kendini gösterebilir.
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan birisi sizde mevcut ise, sizin TEGELINE'e karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.
Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde tanımlanmıştır:
Çok yaygın |
: 10 hastanın en az 1'inde görülebilir. |
Yeterli antikoru olmayan hastalarda yaygın olarak görülen yan etkiler
- Bazen başağrısı, bulantı, kusma, alerjik reaksiyonlar, kan basıncında artma veya düşme, eklemler, sırt ve kas ağrısının da eşlik ettiği titreme ve yüksek ateş.
- Yayılmış alerjik reaksiyon riski ilk enjeksiyon için veya tedavi sırasında bağışıklık sisteminizi düzenlemeye çalışırken çok yüksektir. Alerjik reaksiyonlar infüzyondan hemen ya da 30 ila 60 dakika sonra ortaya çıkar. Bu durumda, ilaç infüzyonu hemen durdurulmalı ve alerji tedavisine alınmalıdır.
Seyrek
- Anormal derecede düşük kan basıncı ve yaygın alerjik reaksiyonlar
- Anormal derecede yüksek kan basıncı
- Deri reaksiyonları (zamanla azalan egzema)
- Kırmızı kan hücrelerinde azalma
- Beyaz kan hücrelerinde azalma
- - Kandaki kreatinin seviyelerinde artma ve/veya böbrek hastalıkları (akut böbrek yetmezliği)
- - Beyin zarı iltihabı (tedavinin kesilmesinden birkaç gün sonra kaybolur)
- - Atardamar veya toplardamarda pıhtı oluşumu
- - Kalp krizi
- - Felç
- - Akciğer damarlarında tıkanıklık veya pıhtı oluşması
Çok seyrek
- - Karaciğer enzimlerinde geçici artış
- - Akciğer damarlarının tıkanması (pulmoner emboli), toplardamar ve atardamarların tıkanması (venöz ve arteriyel tromboz), beyin kan damarları ile ilgili olaylar (serebrovasküler olaylar), kalp krizi (miyokard enfarktüsü), yayılmış damar içi pıhtılaşma (dissemine intravasküler koagülopati) gibi tromboembolik olaylar
Bilinmiyor
- - Titreme, vücut sıcaklığının normalin üzerinde olması (hipertermi), baş ağrısı, bulantı, kusma, alerjik reaksiyonlar, kan basıncında düşme veya yükselme, eklem ağrısı (artralji), hafif kas ağrısı veya bel ağrısı görülebilir.
- - Bir antikor türü olan İmmünoglobulin A (IgA) eksikliği olan hastalar ve daha önce hiç insan immünoglobulini almamış hastalar veya en son IVIg tedavisinin üzerinden 8 haftadan fazla zaman geçmiş hastalarda hızlı damar içi uygulama (intavenöz infüzyon) sırasında (uygulama şekli bölümüne bakınız) anafilaktik reaksiyon (ciddi alerjik şok) gelişme riski daha yüksektir.
- - Özellikle nedeni bilinmeyen kan pulcuklarının eksikliğine bağlı kanama odağı olan (idiopatik trombositopenik purpurası) hastalarda, insan immunoglobilini ile geriye dönüşümlü mikrobik olmayan beyin zarı iltihabı (aseptik menenjit) vakaları bildirilmiştir.
- - Özellikle yüksek doz ile tedavi edilen hastalarda, hızlı geriye dönüşümlü belirti vermeyen akyuvar azalmasının (reversibl asemptomatik lökonötropeninin) erken başlangıcı görülebilir. Bu etkilerden herhangi biri sizde görülürse, hemen doktorunuza bildirin. Doktorunuz, yan etkilerin tipine ve şiddetine göre TEGELINE tedavinizi kesebilir veya uygun bir tedavi başlayabilir.
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız, lütfen doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
Yan etkilerin raporlanması
Kullanma talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileri www.titck.gov.tr sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonuna tıklayarak ya da 0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.