2. TRAJENTA DUO KULLANMADAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİGEREKENLER
TRAJENTA DUO'yu aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer;
- Linagliptin, metformin veya ilacın bileşiminde bulunan ve yukarıda “ yardımcı maddeler”
- başlığı altında sıralanan maddelerden herhangi birine karşı alerjik iseniz
- Böbrek fonksiyonlarınız ciddi şekilde düşmüş ise,
- Ağır hiperglisemi (yüksek kan şekeri), bulantı, kusma, ishal, hızlı kilo kaybı, laktik asidoz (laktik asit birikimi - Aşağıdaki “Laktik asit riski” kısmına bakınız) veya ketoasidoz gibi durumların eşlik ettiği kontrol altına alınamayan bir şeker hastalığınız varsa. Ketoasidoz ‘‘keton cisimcikleri'' denilen maddelerin kanda birikip diyabetik prekomaya yol açabileceği bir tablodur. Belirtileri mide ağrısı, hızlı ve derin soluk alıp verme, uykululuk hali veya olağandışı meyvemsi bir nefes kokusudur.
- Daha önce diyabetik prekoma geçirdiyseniz,
- Akciğer ya da bronş sisteminizi veya böbreklerinizi etkileyen ağır bir enfeksiyonunuz varsa. Ağır enfeksiyonlar böbrek sorunlarına yol açabilir ve bu durum sizde laktik asidoz riski doğurabilir (Lütfen ‘‘TRAJENTA DUO'yu aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ'' bölümüne bakınız).
- Uzun süreli veya şiddetli ishal veya üst üste birkaç kez kusma gibi durumlardan dolayı vücudunuzdan çok fazla su kaybı (dehidrasyon) olmuşsa, Dehidrasyon; böbrek sorunlarına yol açabilir, bu da sizde laktik asidoz oluşma riskine yol açabilir (Lütfen ‘‘TRAJENTA DUO'yu aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ'' bölümüne bakınız).
- Aniden gelişen kalp yetmezliği için tedavi edildiyseniz veya yakın geçmişte bir kalp krizi geçirdiyseniz veya “şok” gibi şiddetli” dolaşım sorunlarınız varsa ya da nefes almada güçlük çekiyorsanız. Bu durum dokular için oksijen kaynağının eksikliğine yol açabilir, bu da sizde laktik asidoz oluşma riski oluşturabilir (Lütfen ‘‘TRAJENTA DUO'yu aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ'' bölümüne bakınız).
- Karaciğerinizle ilgili sorunlarınız varsa
- Her gün veya sadece zaman zaman olsa bile aşırı miktarda alkol alıyorsanız, (Bkz. bölüm TRAJENTA DUO ile alkol )
Yukarıda sayılan durumlardan herhangi biri sizin için geçerli ise TRAJENTA DUO kullanmayınız. Emin değilseniz, bu ilacı almadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
TRAJENTA DUO'yu aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Eğer aşağıdaki durumlardan biri sizin için geçerli ise mutlaka doktorunuzla konuşunuz:
- Tip- 1 diyabetiniz (bu durumda vücudunuz hiç insülin oluşturmaz) varsa. TRAJENTA DUO bu durumların tedavisinde kullanılmamalıdır.
- İnsülin veya sülfonilüre olarak adlandırılan bir antidiyabetik ilacı (şeker hastalığı ilacı) kullanıyorsanız, bu ilaçlardan herhangi biri ile birlikte TRAJENTA DUO alacağınız zaman doktorunuz, düşük kan şekerini (hipoglisemi) önlemek için, insülin veya sülfonilüre dozunu azaltmak isteyebilir.
- Pankreas hastalığınız varsa ya da geçmişte pankreasla ilgili hastalık geçirmişseniz
Akut pankreatiti (aniden gelişen pankreas iltihaplanması) gösteren, inatçı, şiddetli karın ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkarsa, doktorunuza başvurmalısınız.
Cildinizde kabarcıklar ortaya çıkarsa bu durum büllöz pemfigoid olarak adlandırılan bir cilt hastalığının göstergesi olabilir. Doktorunuz ilacı kullanmanızı durdurabilir.
Eğer yukarıda sayılan durumlardan herhangi birisi size uyuyorsa lütfen doktorunuz veya eczacınız ile görüşünüz. Yukarıda belirtilen durumların sizin için geçerli olup olmadığından emin değilseniz, TRAJENTA DUO kullanmadan önce doktorunuzla, eczacınızla veya hemşirenizle görüşünüz.
Şeker hastalığı ile ilgili deri lezyonları, şeker hastalığının sık görülen bir komplikasyonudur. Doktorunuzun, cilt ve ayak bakımınız için yaptığı tavsiyeleri özenle uygulamalısınız.
Laktik asidoz riski
Metformin içeriği nedeni ile TRAJENTA DUO, özellikle de böbrekleriniz düzenli çalışmıyorsa, laktik asidoz denilen çok seyrek görülen fakat çok ciddi bir soruna neden olabilir. Laktik asidoz gelişme riski, kontrol altında tutulmayan şeker hastalığı, ciddi enfeksiyonlar, uzun süreli açlık ya da alkol alımıyla, vücudun su kaybetmesiyle (dehidrasyon - Daha fazla bilgi için aşağıdakileri okuyunuz), karaciğer problemleri ve vücudun herhangi bir bölümünün oksijen alımından mahrum kalması (aniden gelişen ağır kalp hastalığı gibi) ile artmaktadır. Yukarıda sayılanlardan herhangi biri sizin için geçerli ise, doktorunuzla konuşunuz.
Şiddetli kusma, ishal, ateş, sıcağa maruz kalma, normalden daha az sıvı tüketimi gibi vücudun su kaybetmesine yol açabilecek (dehidratasyon) her durumda kısa süreliğine TRAJENTA DUO alımını durdurunuz. Daha fazla bilgi için doktorunuz ile konuşunuz.
Laktik asidozun belirtilerinden bazılarını yaşıyorsanız, derhal TRAJENTA DUO kullanmayı kesiniz ve derhal bir doktor ile temas kurunuz ya da en yakın hastaneye gidiniz. Çünkü bu durum komaya yol açabilir.
Laktik asidoz belirtileri aşağıdakileri içerir;
- Kusma
- Karın ağrısı
- Kaslarda kramp
- Aşırı yorgunluk halinin eşlik ettiği genel olarak kendini iyi hissetmeme durumu
- Nefes almada güçlük
Laktik asidoz acil bir tıbbi durumdur ve hastanede tedavi edilmesi gereklidir.
Büyük bir ameliyat geçirecekseniz, TRAJENTA DUO alımını bu sırada ve ameliyat sonrasında bir süre durdurunuz. TRAJENTA DUO ile tedavinizi ne zaman durduracağınıza ve ne zaman yeniden başlayacağınıza doktorunuz karar verecektir.
TRAJENTA DUO ile tedaviniz sırasında, doktorunuz en az yılda bir kez ya da ileri bir yastaysanız ya da böbrek işlevleriniz kötüye gidiyorsa daha sık olmak üzere böbreklerinizin işlevini kontrol edecektir.
Çocuklar ve ergenler
Bu ilacın çocuklarda ve 18 yaşından küçük ergenlerde kullanılması önerilmez.
Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
TRAJENTA DUO'nun yiyecek ve içecek ile kullanılması:
TRAJENTA DUO, yemekler ile birlikte veya yemeklerden sonra alınmalıdır. salınabilir.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Eğer hamile iseniz, hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız veya bebek sahibi olmayı planlıyorsanız, TRAJENTA DUO almaya başlamadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Hamile iseniz TRAJENTA DUO kullanmayınız. Bu ilacın anne karnındaki bebeğe zararlı olup olmadığı bilinmemektedir.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Metformin insan sütüne düşük miktarlarda geçer. Linagliptinin ise insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Bu ilacı alırken bebeğinizi emzirmek istiyorsanız, doktorunuza danışınız.
Araç ve makine kullanımı
Araç ve makine kullanım yeteneği üzerine TRAJENTA DUO'nun etkisi yoktur veya bu etki ihmal edilebilir düzeydedir.
Bununla birlikte, TRAJENTA DUO eğer sülfonilüre olarak adlandırılan ilaçlar veya insülin ile birlikte kullanılırsa, olması gerekenden daha düşük kan glukoz düzeylerine (hipoglisemi) yol açabilir. Bu durum ise, araç ve makine kullanma yeteneğinizi etkileyebilir veya güvensiz çalışma koşullarına neden olabilir.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Örneğin röntgen çekimi ya da tarama için, kan dolaşımınıza bir kontrast madde zerk edilecek ise öncesinde ya da contrast maddenin uygulaması anında TRAJENTA DUO kullanmayı durdurunuz. TRAJENTA DUO tedavisini ne zaman durduracağınıza ve yeniden ne zaman başlayacağınıza doktorunuz karar verecektir.
Aşağıda belirtilen etkin maddelerden herhangi birini içeren ilaçlar başta olmak üzere, başka bir ilaç kullanıyorsanız, son zamanlarda kullandıysanız veya kullanma ihtimaliniz varsa, bu konuda doktorunuza bilgi veriniz. Daha sık kan glukoz ve böbrek fonksiyon testleri yaptırmanız ya da doktorunuzun TRAJENTA DUO dozunu ayarlama gerekliliği olabilir.
Özellikle aşağıdaki durumlar hakkında bilgi vermeniz önemlidir:
- İdrar oluşumunu arttıran ilaçlar (diüretikler)
- Ağrı kesici ya da yangı giderici ilaçlar ( ibuprofen ve celecoxib gibi NSAID ve COX-2 inhibitörleri)
- Yüksek kan basıncı tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar (ACE inhibitörleri ve anjiotension II reseptör antagonistleri)
- Böbrek fonksiyonlarınız azalmış ise, kanınızdaki metformin miktarını değiştirebilen ilaçlar (verapamil, rifampisin, simetidin, dolutegravir, ranolazin, trimethoprim, vandetanib, isavukonazol, krizotinib, olaparib)
- Karbamazepin, fenobarbital veya fenitoin. Bu ilaçlar, nöbeti (konvülziyon) veya kronik ağrıları kontrol etmek için kullanılabilir.
- Rifampisin. Bu ilaç, tüberküloz (verem) gibi enfeksiyonların tedavisinde kullanılan bir antibiyotiktir.
- Astım ve artrit (eklem iltihabı) gibi iltihapla seyreden hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar (kortikosteroidler)
- Bronşiyal astım tedavisinde kullanılan bronş genişletici ilaçlar (beta-sempatomimetikler)
- Alkol içeren ilaçlar,
TRAJENTA DUO ve alkol
Laktik asidoz riskini artırabileceğinden, TRAJENTA DUO kullanırken alkol ve alkol içeren ilaçları almaktan kaçınınız. (Bkz. “TRAJENTA DUO'yu aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ” bölümüne bakınız).
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız, son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.