4. OLASI YAN ETKİLER NELERDİR?
Tüm ilaçlarla olduğu gibi, TRAJENTA DUO kullanımında da yan etkiler oluşabilir. Bu etkiler ilacı kullanan herkeste görülmez.
Aşağıdakilerden biri olursa, TRAJENTA DUO kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
Kan şekerindeki düşmeyi (hipoglisemi) gösteren şu belirtiler ortaya çıkarsa, derhal TRAJENTA DUO'yu kesiniz ve doktorunuza başvurunuz: Titreme, terleme, endişe hali, görmede bulanıklık, dudaklarda seyirme, renkte solukluk, duygu durumunda değişme veya kafa karışıklığı. Hipoglisemi, TRAJENTA DUO'nun bir sülfonilüre ile veya insülin ile kombine halde kullanıldığı durumlarda, tanımlanmış ve çok yaygın görülen (10 kişide 1 kişiden fazlasını etkileyebilir) bir yan etkidir.
Çok seyrek olarak (10.000 kişide 1 kişiye kadarını etkileyebilir), TRAJENTA DUO kullanan hastalarda, “laktik asidoz” (kanda gereğinden fazla laktik asit bulunması) olarak adlandırılan çok ciddi bir yan etki ortaya çıkabilir (Bkz. “TRAJENTA DUO'yu aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ”). Eğer sizde bu durum ortaya çıkarsa, , TRAJENTO DUO kullanmayı kesiniz ve derhal doktorunuza başvurunuz veya hemen en yakın hastaneye gidiniz. Çünkü laktik asidoz komaya neden olabilir.:
Bazı hastalarda “pankreatit” adı verilen pankreasta iltihaplanma (ortaya çıkma sıklığı, bilinmiyor şeklinde değerlendirilmiştir, yani mevcut verilerden tahmin edilemiyor) ortaya çıkmıştır. Eğer aşağıda verilen yan etkilerden herhangi birini fark ederseniz TRAJENTA DUO kullanmayı kesiniz ve derhal doktorunuza başvurunuz:
- Eğer sırtınıza vurabilen, şiddetli ve inatçı bir mide ağrınız ve aynı zamanda bulantı ve kusmanız varsa doktorunuza başvurunuz. Çünkü bu belirtiler pankreatiti (pankreasınızda iltihaplanmayı) işaret ediyor olabilir.
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
Seyrek (1.000 kişide 1 kişiye kadarını etkileyebilir)
- Bazı hastalarda ciddi olabilen alerjik yan etkiler görülebilir.
Yaygın olmayan (100 kişide 1 kişiye kadarını etkileyebilir)
- Alerjik yan etkiler arasında, , hırıltılı nefes alma ve nefes darlığı bulunabilir. Bazı hastalarda, döküntü (yaygın olmayan sıklıkta), kurdeşen (seyrek sıklıkta) ve soluk almayı ve yutkunmayı zorlaştıracak şekilde yüzde, dudaklarda, dilde, boğazda şişme (anjiyoödem - seyrek sıklıkta) ortaya çıkabilir. Bu belirtilerden biri sizde görülürse, TRAJENTA DUO almayı kesiniz ve derhal doktorunuzu arayınız. Doktorunuz, alerjik reaksiyonu tedavi etmek üzere size ilaç yazabilir ve şeker hastalığınız için başka bir ilaçkullanmanızı isteyebilir.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza söyleyiniz:
TRAJENTA DUO alırken bazı hastalarda şu yan etkiler görülebilir:
Yaygın (10 kişiden 1 kişiye kadarını etkileyebilir):
- İshal, kanda enzim artışı ( lipaz yükselmesi)
- Yaygın olmayan (100 kişiden 1 kişiye kadarını etkileyebilir):
- Burun veya boğazda iltihap (nazofarenjit),
- Öksürük,
- İştah kaybı,
- Bulantı veya kusma,
- Kanda amilaz enzim düzeyinde artış,
- Kaşıntı
Sıklığı bilinmiyor:
- Deride kabarcıklar (büllöz pemfigoid)
Tek başına linagliptin kullanımı ile görülen yan etkiler:
Tek başına linagliptin kullananlarda görülen tüm yan etkiler, TRAJENTA DUO için verilen kısımda listelenmiştir.
Bazı hastalar, TRAJENTA DUO'yu insülin ile birlikte kullanırken şu yan etkilerle karşılaşmıştır:
Yaygın olmayan (100 kişiden 1 kişiye kadarını etkileyebilir):
- Kabızlık
- Karaciğer işlevlerinde bozukluklar
Daha fazla bilgi için insülin ilacınızın kullanma talimatını da okuyunuz.
TRAJENTA DUO kullanımı ile tanımlanmayan ancak tek başına metformin kullanan hastalarda görülen yan etkiler:
Çok yaygın (10 kişide 1'den fazlasını etkileyebilir):
- Karın ağrısı
Yaygın (10 kişiden 1 kişiye kadarını etkileyebilir):
- Ağızda tat bozukluğu (metalik tat)
Çok seyrek (10.000 kişiden 1 kişiye kadarını etkileyebilir):
- Vitamin B12 düzeylerinde azalma,
- Hepatit (karaciğerinizde bir sorun),
- Deride kızarma ve döküntü gibi belirtiler ve kurdeşen.
Yan etkilerin raporlanması:
Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileri uwww.titck.gov.tr usitesinde yer alan “ İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonuna tıklayarak ya da 0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi
(TÜFAM)'ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.