4. Olası yan etkiler nelerdir?
Tedavi dozlarında adrenalin, bazen sıkıntı hissi, çarpıntı, trenıor, baş ağrısı, renk solukluğu, ekstremıteleıde soğukluk, lokal iskemik nekroz gibi birtakım geçici ve tehlikesiz belirti ve şikayetlere neden olabilir.
Bu belirtiler bilhassa adrenaline hassas kimselerde veya hıpertiroidli hastalarda ortaya çıkar.Adrenalin, sağlıklı kişilere ait elektrokardiyografi çizelgesinde yer alan T- dalgası amplitüdünde bir düşüş kaydedilmesi de dahil olmak üzere birtakım EKG değişmelerine yol açar. Kalp atını, ritm ve oranında meydana gelen düzensizliklere, çarpıntı ve taşikaıdiye yol açabilir. Sürdozaj veya dikkatsiz yapılan mtravenöz enjeksiyon sonucu bazen tehlikeli durumlar ortaya çıkabilir.
Ventriküler fıbıilasyon ortaya çıkabilir ve şiddetli hipertansiyon, seıebıal hemoıaji ve pulmoner ödeme neden olabilir.
Adrenalin kronik toksisiteye neden olmaz. Ancak uzun süreli kullanımlarda enjeksiyon yerindeki vazokonstriksiyondan dolayı zerk bölgesinde doku nekrozuna yol açabilir. Düşük dozlarda bile insülm sekresyonunun inlıibisyonu, hiperglisemi ve ayrıca glukoneogenez, glikoliz, lıpoliz, ketogenez biyokimyasal etkileri arasındadır.
Beklenmeyen Bir Etki Görüldüğünde Doktorunuza Başvurunuz.