3. KOLSİN NASIL KULLANILIR?
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
- KOLSİN'i daima doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde kullanınınız. Herhangi bir durumdan emin değilseniz lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
- KOLSİN'in dozu hastalığın şiddetine göre ayarlanmaktadır.
Yetişkinlerde kullanımı:
Akut gut hastalığı (ayrıca kalsiyum pirofosfat birikmesi):
Koruyucu olarak (krizlerin sıklığını ve şiddetini azaltmak için sürekli olarak): Başlangıçta günde bir defa 1 kaplı tablet kullanılır. Gerekirse doz günde iki defa l'er kaplı tablete çıkarılabilir. Hafif şiddetteki durumlarda haftada 1-4 defa l'er kaplı tablet kullanımı yeterli olabilir.
Akut atak durumunda:
Önerilen doz başlangıçta 2 kaplı tablet ve 1 saat sonra 1 kaplı tablettir. 12 saat boyunca başka tablet alınmamalıdır. Daha sonra, gerekirse KOLSİN tedavisine belirtiler hafifleyene kadar maksimum günde üç kez 1 tablet dozunda devam edilebilir.
Klinik verilere dayalı olarak, tedavi 6 aya kadar devam edebilir. Tedavi süresi, alevlenme sıklığı, gut hastalığı süresi, tofüs varlığı ve büyüklüğü gibi faktörler değerlendirilip kararlaştırılmalıdır.
Ailevi Akdeniz Ateşi ve amiloidoz (organlarda amiloid proteini birikimi ile oluşan bir hastalık) baskılanmasında:
Koruyucu amaçla: Önce günde 1 defa 1 kaplı tablet verilir. Gerekiyorsa ve doz tolere edilebiliyorsa günde 2 mg'a kadar toplam doz bölünerek verilebilir. 2 veya 3'e bölünmek suretiyle toplam 2 mg'a kadar günlük dozlara çıkılabilir.
Akut atağın baskılanması için:
KOLSİN, Ailevi Akdeniz Ateşi ve amiloidoz ilişkili ataklarının önlenmesinde çok etkilidir. 5 yaşından küçük çocuklar için başlangıç dozu günde <0,5 mg (eğer tabletler 0,6 mg içeriyorsa günde <0,6 mg), 5 ila 10 yaş arası çocuklar için başlangıç dozu günde 0,51,0 mg (eğer tabletler 0,6 mg içeriyorsa günde 1,2 mg), 10 yaşından büyük çocuklar ve yetişkinler için başlangıç dozu günde 1,0-1,5 mg (eğer tabletler 0,6 mg içeriyorsa günde 1,8 mg)'dır. Daha önceden bu rahatsızlıklara sahip olan (örneğin, amiloidoz/organlarda amiloid proteini birikimi ile oluşan bir hastalık) veya daha yüksek hastalık aktivitesine sahip hastalarda, daha yüksek dozlar başlatılabilir.
Behçet Hastalığında:
Günde 2 veya 3 kez 1 tablet olarak kullanılır.
Uygulama yolu ve metodu:
Ağızdan alınır.
Değişik yaş grupları:
Çocuklarda kullanımı:
Ailevi Akdeniz Ateşi Hastalığı olan çocuklarda kullanımı:
5 yaşından küçük olanlarda günde bir defa 1 kaplı tablet; 5 yaş ve daha büyük olan çocuklarda günde iki defa l'er kaplı tablet.
Çocuklar büyüdükçe dozun ayarlanması gerekebilir.
Not: 5 yaşından küçük olan çocuklarda tedaviye başlandığında, genellikle 7 yaş civarında dozda artış (günde 2 kaplı tablete artış) gerekmektedir ve 5 yaşından sonra tedaviye başlanılan çocukların ise 12,5 yaş civarında doz artışına ihtiyaç gösterdiği (günde 3 kaplı tablet) bildirilmektedir.
KOLSİN'in bu hastalık dışında çocuklarda etkili ve güvenli olup olmadığı bilinmemektedir.
Yaşlılarda kullanım:
Doktorunuz dozunuzu belirleyecektir.
Özel kullanım durumları
Böbrek/karaciğer yetmezliği:
Böbrek yetmezliğinde ilacın dozunda değişiklik yapılması gerekmektedir.
Böbrek fonksiyon yetmezliği (kreatin klerensi 10 - 50 mL/dk arasında) olan erişkinlerde doz:
Koruyucu kullanım için: Günde bir defa 1 kaplı tablet (Akut gut artriti alevlenmesi, Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığı).
Akut atak tedavisinde: Normal dozun yarısı (günde en fazla 3 mg) (Akut gut atağı durumu, Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığı alevlenmesi).
Böbrek yetmezliğiniz var ise doktorunuz ile konuşmalısınız.
Böbrek yetmezliğinde doz ayarlama:
Gut Alevlenmeleri
Gut Alevlenmeleri İçin Atak Önleyici Kullanım: Hafif (tahmini kreatinin klirensi Clcr 50-80 mL / dak) ile orta (Clcr 30-50 mL / dak) böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda gut alevlenmelerinin önlenmesi için önerilen dozun ayarlanması gerekli değildir,ancak hastalar KOLSİN'in yan etkileri için yakından izlenmelidir. Bununla birlikte, şiddetli bozukluğu olan (Clcr 30 mL/dak altında olan) hastalarda başlangıç dozu günde 0,25 mg olmalıdır ve dozdaki herhangi bir artış yakın takip ile yapılmalıdır. Diyalize akından izlenerek haftada iki kez 0,25 mg verilmelidir.
Gut Alevlenmeleri İçin Tedavi: Hafif (tahmini kreatinin klirensi Clcr 50-80 mL / dak) ile orta (Clcr 30-50 mL / dak) böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda gut alevlenmelerinin önlenmesi için önerilen dozun ayarlanması gerekli değildir, ancak hastalar KOLSİN'in yan etkileri için yakından izlenmelidir. Bununla birlikte, şiddetli bozukluğu (Clcr 30 mL/dak altında olan) olan hastalarda, gut alevlenmelerinin tedavisi için dozun ayarlanması gerekmemekle birlikte, bir tedavi kürü 2 haftada bir defadan fazla tekrarlanmamalıdır. Tekrarlanan kürler gerektiren gut alevlenmeleri olan hastalar için alternatif tedaviye dikkat edilmelidir. Diyalize giren hastalarda gut alevlenmelerinin tedavisi için önerilen toplam doz 0,5 mg'lık tek bir doza (1 tablet) düşürülmelidir. Bu hastalar için tedavi kürü 2 haftada bir defadan fazla tekrarlanmamalıdır.
Önleyici amaçla KOLSİN alan böbrek yetmezliği olan hastalarda gut alevlenmelerinin KOLSİN ile tedavisi önerilmemektedir.
Ailevi Akdeniz Ateşi Hastalığı:
Orta ve şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda ve diyalize giren hastalarda dozlama yapılırken dikkatli olunmalıdır. Bu hastalar için doz azaltılmalıdır. Hafif (Clcr 50 - 80 mL / dak) ve orta (Clcr 30 - 50 mL / dak) böbrek yetmezliği olan hastalar, KOLSİN'in yan etkileri açısından yakından izlenmelidir.Doz azaltımı gerekli olabilir. Şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalar için (Clcr 30 mL / dakikadan az), 0,25 mg / gün ile başlayın; dozda herhangi bir artış, KOLSİN'in yan etkileri açısından hasta uygun şekilde izlenerek yapılmalıdır. Diyalize giren hastalar için önerilen toplam başlangıç dozu günde 0,25 mg (yarım tablet) olmalıdır. Yakın izleme ile dozlama artırılabilir. Dozdaki herhangi bir artış, KOLSİN'in yan etkileri açısından hasta yeterli şekilde izlenerek yapılmalıdır.
Karaciğer Yetmezliğinde Doz Ayarlama:
Gut Alevlenmeleri
Gut Alevlenmeleri İçin Atak Önleyici Kullanım: Hafif ila orta derecede karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda gut alevlenmelerinin önlenmesi için önerilen dozun ayarlanması gerekli değildir, ancak hastalar KOLSİN'in yan etkileri açısından yakından izlenmelidir. Şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda gut alevlenmelerinin önlenmesi için doz azaltımı düşünülmelidir.
Gut Alevlenmeleri İçin Tedavi: Hafif ila orta derecede karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda gut alevlenmelerinin tedavisi için, önerilen dozun ayarlanması gerekli değildir, ancak hastalar KOLSİN'in yan etkileri açısından yakından izlenmelidir. Bununla birlikte, şiddetli bozukluğu olan hastalarda gut alevlenmelerinin tedavisi için dozun ayarlanması gerekmez, ancak bir tedavi kürü 2 haftada bir defadan fazla tekrarlanmamalıdır. Gut alevlenmelerinin tedavisi için tekrarlanan kürler gerektiren bu hastalar için alternatif tedaviye dikkat edilmelidir.
Önleyici amaçla KOLSİN alan böbrek yetmezliği olan hastalarda gut alevlenmelerinin KOLSİN ile tedavisi önerilmemektedir.
Ailevi Akdeniz Ateşi Hastalığı:
Hafif ila orta derecede karaciğer yetmezliği olan hastalar, KOLSİN'in yan etkileri açısından yakından izlenmelidir. Şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz azaltımı düşünülmelidir.
Eğer KOLSİN'in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla KOLSİN kullandıysanız:
Aşırı doz aldıysanız belirtiler 2 ila 72 saate kadar görülmeyebilir. İlk belirtiler ağızda ve boğazda yanma ve soyulma hissi, yutmada güçlüktür. Bu belirtileri mide bulantısı, kusma, karın ağrısı ve ishal takip eder. İshal şiddetli ve kanlı olabilir; bağırsaklarda ağrı, burulma olabilir.
Aşırı dozda KOLSİN kullanılması damar hasarı ile birlikte sıvı kaybı, tansiyonda düşme ve şoka neden olabilir. Kaslarda zayıflama veya felç meydana gelebilir ve solunum yetmezliğine kadar ilerleyebilir. Kemik iliği hasarı, kalp kasında hasar ortaya çıkabilir.
Karaciğer hasarı ve böbrek yetmezliği ve akciğerde sıvı birikmesi meydana gelebilir. 5. günden sonra kan tablosu bozuklukları ortaya çıkar. İdrarda kan çıkması ve idrara çıkmada azalma böbrek harabiyetinin bir göstergesidir. Adale zayıflaması ve bir felç gelişebilir. Hastanın genellikle bilinci yerindedir, buna rağmen, nöbetler meydana gelebilir. Solunum durması, kalp durması veya kan enfeksiyonu sonucunda ölüm görülebilir.
Sağ kalan hastalarda, doz aşımından yaklaşık 10 gün sonra saç dökülmesi, kan tablosunda değişiklik ve ağızda iltihap ortaya çıkabilir.
KOLSİN'den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
KOLSİN'i kullanmayı unutursanız:
Eğer ilacınızı kullanmayı unutursanız ve bir sonraki dozunuzun zamanı yakın değilse hatırlar hatırlamaz alınız. Bir sonraki dozunuz yakın ise bekleyip o dozunuzu alınız. Her iki durumda da ilacınızı normal şekilde kullanmaya devam ediniz.
Unutulan dozları dengelemek için çift doz kullanmayınız.
KOLSİN ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler:
Tedaviniz sonlandığında olumsuz bir etki beklenmemektedir. İlacınızı doktorunuzun size söylediği şekilde kullanmalısınız.