4. OLASI YAN ETKİLER NELERDİR?
Tüm ilaçlar gibi, KOLSİN'in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Tüm ilaçlar gibi KOLSİN herkeste görülmese de yan etkilere neden olabilir.
Yan etkiler sıklık derecelerine göre şu şekilde sınıflandırılır:
Çok yaygın |
: 10 hastanın en az birinde görülebilir. : 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir. : 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir. : 1.000 hastanın birinden az görülebilir fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir. : 10.000 hastanın birinden az görülebilir. : Eldeki verilerden hareketle sıklık derecesi tahmin edilemiyor. |
Aşağıdakilerden biri olursa, KOLSİN'i kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz ve size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
Çok yaygın:
- Mide bulantısı (hastalık hissi), kusma (hasta olma), mide ağrısı ve ishal (ayrıca Bölüm 2'de yer alan ‘Uyarılar ve önlemler'e bakınız).
Bu yan etkiler çok yaygın görülen yan etkilerdir.
Bilinmiyor:
- Ateş, ağız iltihabı, boğaz ağrısı, uzun süreli kanama, morarma veya cilt sorunları gibi belirtiler, kemik iliği depresyonu (ayrıca Bölüm 2'de yer alan ‘Uyarılar ve önlemler'e bakınız) ile sonuçlanan ciddi bir kan sorununuzun olduğuna işarettir.
Bu yan etkiler, eldeki verilerden hareketle sıklık derecesi tahmin edilemeyen yan etkilerdir.
Bilinmeyen sıklıkta görülen diğer yan etkiler:
- Ağrı, güçsüzlük, karıncalanma veya uyuşukluğa neden olabilen sinir iltihabı
- Sinir hasarı
- Sindirim sistemi kanaması
- Karaciğer hasarı
- Saç kaybı
- Döküntü
- Kaslarda ağrı veya güçsüzlük
- Böbrek sorunlarına yol açabilen anormal kas yıkımı (rabdomiyoliz)
- Böbrek hasarı
- Adet dönemlerinin olmaması
- Ağrılı adet dönemleri
- Sperm üretme yeteneğinde azalma (düşük veya sıfır sperm sayısı)
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
Yan etkilerin raporlanması
Kullanma talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileri www.titck.gov.tr sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonuna tıklayarak ya da 0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.