Astım, akciğerdeki hava yollarını tutarak nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi, öksürük gibi yakınmalara yol açan kronik bir hastalıktır. Hastaların şikayetleri bazı durumlarda artar, bazı durumlarda azalır, hatta dönem dönem tamamen ortadan kalkabilir. Polen ve ev tozu akarı gibi alerjenler, ağır kokular (boya, deterjan, çamaşır suyu vb), sigara dumanı, viral veya bakteriyel enfeksiyonlar (grip, zatürre vb.), aşırı stres veya üzüntü astımı tetikleyen faktörlerdendir. Astımın tek belirtisinin uzun süre devam eden öksürük olabileceği unutulmamalıdır. Bu hastalık hem çocuk hem de büyüklerde görülebilmektedir.
Şimdi size bir test yapalım: 1.Göğsünüzde dönem dönem hırıltı, hışıltı veya ıslık sesi duyuyor musunuz? 2.Özellikle geceleri ve/veya sabah uyandığınızda ‘inatçı öksürüğünüz’ var mı? 3.Öksürük veya nefes darlığı nedeniyle uykunuz bölünüyor mu? 4.Koşarken veya hızlı hareket ederken öksürüyor ya da göğsünüzde hırıltı/hışıltı sesi duyuyor musunuz? 5.Şikayetleriniz mevsimlere göre değişiyor mu? 6.Sigara dumanı, boya veya ağır kokularla karşılaşınca öksürük, hırıltı/hışırtı veya nefes darlığı ortaya çıkıyor mu? 7.Soğuk algınlığı ‘göğsünüze iniyor’ mu veya iyileşmesi 3 haftadan fazla zaman alıyor mu? 8.Bu belirtiler ortaya çıktığında herhangi bir ilaç kullanıyor musunuz? Bu ilaçtan sonra nefes darlığınız rahatlıyor mu? 9.Zaman zaman nefes darlığınız artıyor mu? Yukarıdaki sorulardan herhangi birine ‘evet’ yanıtı verdiğiniz takdirde, doktorunuza başvurun. Astım olup olmadığınızı ne kadar erken öğrenirseniz ilerde akciğerlerinizde oluşabilecek daha kötü hasarlardan kendinizi o kadar erken korumuş olursunuz.
Dikkat! •Astım hastalığınız varsa sigara içmek veya dumanına maruz kalmak sizi nefes darlığı krizine sokabilir. •Sigara içen ailelerin çocuklarında astım hastalığına daha sık rastlanmaktadır. •Sigara içiyorsanız ve çocuğunuz da astımlıysa, hastalığı çok daha ağır seyredebilecektir.