BEL FITIĞI HASTASI AMELİYAT EDİLMELİ MİDİR?
Toplumda çok sık rastlanan bel fıtığı işgücü kaybı ve uzun süreli tedaviler nedeniyle en korkulan hastalıklardan biri kabul edilir. Oysa ki bel fıtığında iyileşme oranı, modern teşhis ve tedavi yöntemleri ile günümüzde artık başarılı bir noktaya gelmiştir. Bel fıtığı, insan omurgasını oluşturan kemikler arasında vücudun yükünü dengeli olarak sağlayan disk dediğimiz dokunun fıtıklaşarak, komşuluğunda bulunan sinirlere doğru yer değiştirmesi ve bunları baskı altında bırakmasıdır. En yaygın belirtisi bel ağrısı ve özellikle bacaklara vuran ağrıdır. Bunun yanı sıra daha uzun vadede özellikle bacaklarda, ayakta uyuşma, güçsüzlük nadiren de olsa yanma ve iğnelenme şeklinde şikayetler görülebilir.
•Her bel fıtığı hastası ameliyat edilmeli midir?
Hastalığın tedavisinde çeşitli aşamalar vardır. Ameliyatın gerekliliği konunun uzman doktoru tarafından belirlenir. Ameliyat gerektirmeyen hastalarda istirahat, ilaç tedavisi ve fizik tedavi uygulanabilir. Bel fıtığı ameliyatının özü nedir? Bel fıtığı ameliyatının esası; omurga kemikleri arasında fıtıklaşıp omurilik ve sinir dokusu üzerine doğru yer değiştirerek sinir dokusunu baskı altında tutan fıtık parçasının çıkartılması, temizlenmesi ve sinir dokusunun rahatlatılmasıdır. Fıtıklaşan bu bölgeye ulaşmak için mutlaka bir cerrahi müdahale gereklidir.
•Bel fıtığında ‘mikrodiskektomi’ yönteminin önemi nedir?
Mikrodiskektomi yönteminin temel amacı ve özü klasik bel fıtığı ameliyatı ile aynı olmakla birlikte ameliyatın tamamen mikroskop altında yapılıyor olması, dolayısıyla mikroskobun büyütmesinden ve geniş görüş alanından yararlanıp çok daha küçük bir sahada çalışmaya olanak vermesidir. Hastaya yansıyan kısmı ise daha küçük bir cerrahi kesiden ameliyatın gerçekleştirilmesi, böylece hem iyileşmenin daha hızlı olması, hem de ameliyat sonrası cerrahi müdahaleye bağlı sıkıntılarının bu yöntemle çok daha az olması yada hiç olmamasıdır.
•Mikrodiskektomi yöntemiyle ameliyat olan hasta ne kadar süre sonra iyileşebilir?
Mikrodiskektomi yöntemi diğer ameliyatlara göre daha küçük bir cerrahi müdahale olduğu için hastanın iyileşmesi de o derece rahat ve kısa olur. Mikrodiskektomi yöntemiyle ameliyat edilen hasta, ertesi gün hastaneden taburcu olabilir.
•Erken teşhis bel fıtığı tedavisinde ne kadar önemlidir?
Erken teşhis oldukça önemlidir. Çünkü, erken teşhis en çabuk sürede uygun tedaviye karar verilmesini sağlar. Uygun bir zamanlama ile yapılan cerrahiden de hastanın faydalanma oranı daha yüksek olur. Hastalık belirli bir dönemi geçtikten sonra yapılan tedaviler ağrıyı geçirse de uyuşukluk, kuvvetsizlik ve hastalığın diğer belirtileri tam olarak düzelmeyebilir. Bu nedenle, erken teşhis ve eğer gerekiyorsa erken cerrahi tedavi hayati önem taşır.