1. Burun estetiği rinoplasti nedir?
Rinoplasti, burnun cerrahi olarak yeniden şekillendirilmesidir. Bu ameliyatla burun küçültülebilir, büyütülebilir, eğriliği giderilebilir, burun ucu şekli değiştirilebilir, kaldırılabilir ve burun delikleri daraltılabilir.
2. Rinoplastide amaç ne olmalıdır?
Ameliyatın amacı, yalnızca düzgün, kişiden kişiye değişmeyen, kalıplaşmış bir yapı oluşturmak değil, yüze yakışan, yüzün diğer kısımları ile uyumlu bir burun elde etmektir.
3. Rinoplasti sırasında sadece dış görünüş mü düzeltilir?
Burun, estetik açıdan önemli bir organ olmasının yanında aynı zamanda nefes almamıza yarayan fonksiyonel bir organdır. Burun estetiği sırasında, eğer hastanın nefes alma sorunu var ise bu problemi de giderilmektedir. Yüzdeki oransal uyumu sağlamak için gerektiğinde çene ucu büyütülmesi, dudak kalınlaştırılması ve diğer bölgelere yönelik tamamlayıcı estetik ameliyatlar yapılmaktadır.
4. Rinoplastiye en uygun adaylar kimlerdir?
Estetik cerrahide en uygun aday beklentileri en gerçekçi olan adaydır.
5. Hastanın beklentisiyle hekimin verebilecekleri nasıl uzlaştırılır?
Önce, hekimle hastanın karşılıklı bir diyalog içine girmesi gerekir. Bu diyalog içinde hekim çok dürüst, hasta da çok bilinçli olmalıdır. Hasta bilinçli bir şekilde doktorun karşısına gelmeli, doktor da ne verebileceğini dürüstçe anlatmalıdır.
6. Ameliyat öncesi değerlendirmede dijital ortam neden önemlidir?
Hastanın hekim tarafından bilgilendirilmesi ve muayene edilmesinden sonra en önemli unsur bilgisayardır. Ameliyat öncesi değerlendirmede kişinin değişik açılardan dijital fotoğrafları çekilir. Bilgisayar ekranında gösterilerek beklentiler, değiştirilmesi planlanan yerler ve yüz ile uyumu tartışılır.
7. Rinoplasti ameliyatı nasıl yapılır?
Ameliyat için genel anestezi tercih edilir. Operasyon genellikle 1-2 saat arasında sürer. İşlem standart olmadığından bazen biraz daha uzayabilir.
8. Ameliyat sonrası herhangi bir iz kalır mı?
Burun ameliyatları tamamen burun kanadının içinden yapılan ameliyatlardır. Dışarıdan görülebilecek bir iz kalmaz. Yalnız ameliyat sonunda burunda bir miktar ödem gelişeceği için başlangıçta burun biraz şiş görünebilir. Bu şiş görünüm 3-4 hafta içinde azalarak kaybolacaktır.
9. Ameliyattan sonra nelere dikkat edilmelidir?
İlk iki gün içinde özellikle burun çevresinde olmak üzere tüm yüzde şişme olur ve üçüncü günden itibaren azalmaya başlar. Şişliklerin az oluşması ve çabuk gerilemesi için baş yüksekte olacak şekilde istirahat etmek gereklidir. Göz altlarında morluklar oluşur, beşinci günden itibaren soluklaşarak 10-14 gün içinde tamamen kaybolur. Ağır egzersizler 3-4 haftadan itibaren yapılabilir. Gözlük takmak için de 3 ay beklenmelidir. İlk 3 ay güneşten koruyucu kremler kullanılmalıdır.
10. Ameliyattan sonra hasta kaç günde normal hayata dönebilir?
Burun ameliyatından sonra hastaların 7 ila 10 gün kadar kontrollere gelmelidir. Burun alçısının değiştirilmesi ve burundaki şişlik indikçe burna tam oturan bir alçı koyulması gerekir. Bir haftanın sonunda buruna sadece flaster ile bandaj koyulur. Hasta bir haftanın sonunda alçıdan kurtulduğu için işine dönebilir.