BİTKİNİN ADI:
- Latince: Equisetum arvense L.
- İngilizce: Horsetail
- Türkçe: At kuyruğu
- Sinonimi (varsa): E. calderi B. Boivin
FAMİLYASI:
Equisetaceae
KULLANILAN KISMI:
Topraküstü kısımları
GÜVENLİLİKLE İLGİLİ UYARILAR:
- Aktif maddeye karşı aşırı duyarlılık görülebilir.
- Kullanımı sırasında su tüketimi artırılmalıdır.
- Ciddi kalp rahatsızlıkları ve renal rahatsızlıkları olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır.
- Ağız yoluyla alındığında ateş, idrara az çıkma, spazm veya idrarda kan gibi şikâyetler olursa veya beklenmeyen başka belirtiler görülürse hekime danışılmalıdır.
- Hafif gastrointestinal belirtiler görülebilir.
- Bir haftadan uzun süreli kullanımında belirtiler kötüleşirse veya idrarda ateş, spazm veya kan gibi semptomlar, ağrılı idrara çıkma veya idrar retansiyonu gibi istenmeyen durumlarda hekime başvurulmalıdır.
- Cilt üzerine uygulandığında deri enfeksiyonu belirtileri görülürse hekime danışılmalıdır.
- Majör deri yaraları, sebebi bilinmeyen akut deri yaraları, majör ateşi ve enfeksiyöz hastalıkları ve yüksek tansiyonu olan kişiler kullanmadan önce hekime danışmalıdır.
- Yeterli veri mevcut olmadığı için, 12 yaş altı çocuklarda kullanılmamalıdır.
- Yeterli veri olmaması nedeniyle hamilelerde ve emzirenlerde kullanılmamalıdır.
İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ VE DİĞER ETKİLEŞİMLER:
Lityum, antidiyabetikler ve diüretikler ile etkileşir.
LİTERATÜR:
1) EMA, 2016
2) WebMD
3) RxList
At Kuyruğu otu (Kırkkilit otu) nedir?
At Kuyruğu otu (Kırkkilit otu) özellikle sulak alanlarda yetişen oldukça şifalı bir bitkidir. Ülkemizde de yetişen kırkkilit otunu bilenler oldukça faydasını gördüğünü söylüyorlar. Dünyada birçok farklı çeşidi olan kırkkilit otunun Türkiye'de 7 farklı türü bulunuyor. Bu farklı türlerin hepsi oldukça faydalı ve şifalı bitkiler!
At kuyruğu otu küçük bir bitkidir. Biberiye bitkisine benzeyen sert ve sivri yaprakları vardır. Kırkkilit otunun kendine özgü yeşil tonu ve büyük yapraklarıyla görenleri kendine hayran bırakır. Mayıs ve haziran döneminde beliren bu bitki çiçeksiz olur ve genellikle su kenarlarını sever.
Kırkkilit otu ne işe yarar?
- At kuyruğu otunun içeriğindeki kimyasallar ve antioksidanlar bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı oluyor.
- Sağlıklı kemik dokusuna yardımcı olur ve vücudunun güçlenmesini sağlayabilir.
- Kırkkilit otu saç ve tırnak güçlendirmek için de kullanılıyor. Bu otun içeriğindeki selenyum, saçların uzamasına yardımcı olabiliyor ve saçları daha parlak gösteriyor.
- At kuyruğu otundaki kimyasalların antioksidan ve antienflamatuar etkileri olduğu düşünülüyor. Bu antioksidanlar idrar söktürücü etkiye sahiptir.
- Kırkkilit otunun içeriğindeki silisyum, kemik sağlığının korunmasına ve kemik erimesinin önlenmesine yardımcı olabiliyor.
- Hücre yenileyici etkiye sahip olduğu için ağız içi yaralarında da etki gösteriyor.
- Doğal nemlendiricileri sevenler kırkkilit otunu ezerek merhem haline getiriyor. Kırkkilit kreminin yaraları iyileştirdiği söyleniyor.
- Kırkkilit çayı vücuttaki fazla suyun atılmasını sağladığı için ödem atıcı çay olarak da kullanılıyor. İncelmek isteyen ve bir türlü vücudundaki ödemi atamayanlar bu şifalı çayı deneyebilirler.
- Uyku sorunu yaşayanlar için de kırkkilit otu çayı tavsiye ediliyor. Vücudu rahatlan bu çay daha uzun ve kalitel bir uykuya yardımcı oluyor.
At kuyruğu otu (Kırkkilit otu) nasıl tüketilir?
At kuyruğu otu genellikle çay olarak tüketiliyor. Mayıs ve haziran aylarında kırkkilit otunu toprağa yakın olan kısımlarından makas yardımıyla kesebilirsin. Kestiğin bu demetleri gölgelik bir alanda kurumaya bırak. At kuyruğu otunun kuruduğuna emin olduktan sonra minik parçalara bölerek bir kavanozda saklayabilirsin.
At kuyruğu otu (Kırkkilit otu) çayı hazırlamak için iki dal veya iki çay kaşığı ot kullanmak yeterli olacak. Bir bardak sıcak suyun içinde bitki çayını demleyerek günlük olarak tüketebilirsin. Dilersen bir gün önceden çayını hazırlayıp buzdolabına koyarak kırkkilit otu soğuk çayını da içebilirsin.