BİTKİNİN ADI:
- Latince: Olea europaea L.
- İngilizce: Olive
- Türkçe: Zeytin
- Sinonimi (varsa): Olea alba Lam. ex Steud
FAMİLYASI:
Oleaceae
KULLANILAN KISMI:
Yaprak, meyvelerden elde edilen sabit yağ
GÜVENLİLİKLE İLGİLİ UYARILAR:
- Güvenlikle ilgili uyarılar zeytin yaprağı ile ilgilidir.
- Aktif maddeye karşı aşırı duyarlılık gelişebilir.
- Diyabet hastaları dikkatli kullanmalıdır.
- Safra kanalı taşı olan hastalarda kullanılmamalıdır.
- Kalp hastalığı veya böbrek yetmezliği olan kişiler kullanmamalıdır.
- Çocuklarda 18 yaş altında dahilen kullanılmamalıdır.
- Yeterli veri olmaması sebebiyle hamile ve emziren bayanlarda kullanılması önerilmez.
- Bir haftalık kullanımı süresince hastalık belirtilerinin geçmemesi durumunda veya kullanımı sırasında istenmeyen etki görülürse hekime danışılmalıdır.
- Bitkisel ürünlerle tedavi konusunda eğitim görmüş hekim ve eczacı denetiminde kullanılmalıdır
İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ VE DİĞER ETKİLEŞİMLER:
Zeytin yaprağı ekstresi kan basıncını düşüren ilaçlar, antidiyabetikler, antiplateletler, antikoagülanlar ile etkileşebilir.
1) EMA, 2016
2) FFD, 2011
3) PDR, 2007
Zeytinin Faydaları
Kanser Önleyici
Zeytinde kansere karşı etken maddelerin yanı sıra A, E vitaminleri de mevcuttur. Bu vitamin ve maddeler kanser tümörlerinin oluşumunu engellemeye yardımcı olarak vücudu korur. Zeytin ve zeytinyağının çokça tüketildiği Akdeniz bölgelerinde kanser ve kronik hastalıklara Batı ülkelerine göre daha az rastlandığı bilinir. Zeytindeki oleik asit ve yüksek antioksidanların kansere karşı önleyici olduğu düşünülür. Özellikle meme, mide ve kolon kanserlerinin önlenmesinde bu bileşenlerin etkili olduğu araştırmalarla gösterilmiştir.
Göz Sağlığının Koruyucusu
İçerdiği A vitamini ile göz sağlığını da korur. Gözün aydınlık ve karanlık arasında daha iyi ayrım yapmasını sağlayarak gece görüşünü iyileştirir. Ayrıca A vitamini, katarakt, makula dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı), glokom ve yaşa bağlı diğer göz hastalıklarının gelişmesine karşı etkilidir.
Sağlıklı Kemik Gelişimi Sağlar
Osteoporoz, kemik kalitesi ve yoğunluğunun düşmesiyle karakterize bir hastalıktır ve kırık riskini arttırabilir. Yapılan çalışmalara göre, zeytin içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde çocuklarda kemik gelişimini destekler ve yaşlılarda osteoporoz riskini azaltır.
Kalp Sağlığını Destekler
Yüksek kolesterol ve tansiyon yani kan basıncı kalp hastalıklarının oluşmasında etkilidir. Oleik asit zengini zeytin, LDL kolesterol (kötü kolesterol) seviyesinin düşmesine yardımcı olarak kolesterol seviyelerinin düzenlenmesine destek olur. Araştırmalar zeytinin kan basıncını düzenleyerek kalp krizi riskini de düşürdüğünü gösteriyor.
Beyin Sağlığını Korur
Zeytin, enflamasyona sebep olan oksidatif stresin düşürülmesine yardımcı olarak beyin dokularını korur. İçerdiği E vitamini sayesinde bilişsel zayıflamayı önler, sinir sistemini korur ve Alzheimer riskini azaltır.
Antioksidan Deposu
Antioksidanların kalp hastalıkları ve kanser gibi kronik hastalıkların oluşma riskini düşürmeye yardımcı olduğu bir gerçek. Zeytindeki antioksidanlar, enfeksiyonla mücadeleye destek olarak bağışıklık sisteminin korur ve güçlendirir. Bir zeytin yemek bile kandaki glutatyon seviyesinin yükselmesine yardımcı olur.
Saç ve Cilt Sağlığını Korur
Siyah zeytin, besleyiciliğinin yanı sıra koruyucu antioksidanlar ve yağ asitleri açısından da zengindir. İçeriğindeki E vitamini, cildi ultraviyole ışınlarına bağlı gelişebilen kanserlere karşı korumaya yardımcı olur ve erken cilt yaşlanmasının önüne geçer.
Sindirim Sistemini Sağlıklı Çalıştırır
Zeytindeki E vitamini ve tekli doymamış yağ asitlerinin sık tüketimi, serbest radikallerin nötralize edilmesini sağlayarak kolon kanseri riskini azaltmada önemli bir rol oynar. Zeytinyağı, mide asidini azaltarak ülser ve gastrit gibi sindirim sistemi hastalıklarının gelişmesini önlemede yardımcı olabilmektedir. Safra taşı oluşumunda da engelleyici olabilir. Zeytin lif içeriğiyle sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına katkı sağlar.
Enerji Verir
Güçlü bir demir kaynağı olan zeytin, dokulara oksijen taşınmasını sağlayan kırmızı kan hücrelerinin üretilmesine destek verir. Demir eksikliğinde dokularımız yetersiz oksijen alır, bedenimiz zayıf düşebilir ve üşüyebiliriz. Demir, günlük enerjinin sağlanması ve bağışıklık sisteminin korunması için önemlidir.